Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü 2024 yılı lansmanını, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde bulunan Türk Ocağı Salonu’nda gerçekleştirdi. Lansmanda konuşan Genel Sanat Yönetmeni Tamer Karadağlı, göreve geldikten sonraki ilk toplantısında 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak sözlerine başladı.
Üçüncü Tiyatro olarak bilinen Türk Ocağı Salonu’nda yapılan toplantıda konuşan Karadağlı, bu yıl tiyatronun ve tiyatro sanatçılarının hayatın içinde olduğunu ve daha çok görüleceğini açıklayarak ‘Tiyatro her yerde. Tiyatro hayatın içinde’ mottosuyla yola çıktıklarını ifade etti.
“ANTİK TİYATROLARDA TURİZME KATKI SAĞLAYACAĞIZ”
Karadağlı Devlet Tiyatroları’nın her yıl olduğu gibi bu yıl da “Festival Sezonu” olan mart ile haziran ayları arasında, dünya tiyatrosunun en özel eserleri ve adından söz ettirecek yerli yapımları seyircisiyle buluşacağını söyledi. Devlet Tiyatroları oyunlarının yaz boyunca antik tiyatrolarda ülkemizi ziyaret eden konuklara da sunulacağına değindi. Bu konuda özellikle dünyada pek çok ülkenin kendi kültür, değer,birikim ve sanatlarını en iyi şekilde sunarken aynı zamanda ülkelerin tanıtımında büyük bir rol oynadığını, turizmin de güçlendiğini ifade etti.
“YUNANİSTANLA SANATSAL BİR ETKİNLİĞE İMZA ATIYORUZ”
Bu sene özel bir proje olarak Yunanistan ile ülkemizin sanatsal birlikteliğe “Romeo ve Juliet” oyunu üzerinden imza atacağını müjdeledi. Tamer Karadağlı, Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosu’nun ortak yapımı olan oyunun ilk defa İstanbul’da AKM’de seyirciyle buluşacağını açıkladı: “Kuşkusuz Shakespeare oyunları arasında en çok bilineni Romeo ve Juliet'tir. Kaderi ayrılık olan iki genç aşığın hikayesi, yüzyıllardır dilden dile yayılmış, acımasız dünyamızdaki bu denli saf aşkın düşüncesi bile bizleri bugün, hala mest etmeye yetmiştir. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosu’nun ortak yapımı olan oyun iki ülke arasındaki ilişkiyi daha da güçlendirecek, sergilenen aşk masalı üzerinden sevginin değeri bir kere daha vurgulanacaktır. Yunanistan'da provaları yapılacak oyun, ilk defa İstanbul'da AKM'de seyirciyle buluşacak. Ankara ve İzmir’in ardından Atina’da sahnelenecek. Böylece bir kere daha koşulsuz sevgi bizlere merhem olacak."
“BÜTÜN ÜLKEYİ ÇOCUK TİYATROSU ŞENLİĞİNE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”
Çocuk festivallerinin tiyatro için önem taşıdığını belirten Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni, bu alana hassasiyetle yaklaştıklarını dile getirdi. Van'da 21 yıldır düzenlenen "Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği"ni atölye çalışmalarıyla, oyunlarla yeniden ayağa kaldıracaklarını bildiren Karadağlı, "Bizim derdimiz, tek bir şenlikle bir festival yapmak değil, bütün ülkeyi çocuk tiyatrosu şenliğine çevirmektir." dedi."Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali" ile de çocuk tiyatrosu alanında dünyanın dört bir yanından önemli toplulukları Ankara'da buluşturduklarını aktaran Karadağlı, çocuk oyunlarıyla pek çok bölgede, çocukların erişebileceği yerlere turne düzenlendiğini anlattı. Mamak Belediyesine ait Mamak Musiki Muallim Mektebi binasını Devlet Tiyatrolarına kazandırmak istediklerini dile getiren Karadağlı, "Bir zamanlar ustalarımızın eğitim gördüğü o kıymetli yapıyı şimdi çocuklar kullansın istiyoruz." ifadelerini kullandı. Karadağlı, binanın Ulusal Çocuk ve Kukla Tiyatrosuna dönüşeceğini bildirdi.
DT Genç Sahne uygulamasına da değinen Karadağlı, bununla çağdaş dünya tiyatrosundan değerli yapımların seyirciyle buluşacağını söyledi. Karadağlı, özellikle üniversite gençliğinin ilgisini çekecek oyunlarla, öğrenci ve bahar şenliklerinde, gençlik buluşmalarında kampüslerde olacakları bilgisini verdi.
YURT DIŞINA SANATÇI GÖNDERİMİ AKTİF HALE GELMELİ
En önemli çalışmalarından birinin de Devlet Tiyatrolarının geçmişiyle özdeş, Ankara Devlet Konservatuvarı Binası olduğuna değinen Karadağlı, “Binanın, yeniden bir sanat merkezi haline gelerek hak ettiği değere kavuşması amacıyla, 75. Kuruluş Yılımızda Devlet Çocuk ve Kukla Tiyatrosuna dönüştürmek için ön çalışma ve görüşmelerin yapıldığını söylemek isterim” diyerek, bu konuda çok heyecanlı olduklarını belirtti. Devlet Tiyatrolarının sahne sayısını arttırmak konusunda hızlı ve kalıcı girişimlerde bulunduklarını bildiren Karadağlı, bu konuda ilk olarak Gaziantep, “Şehitkamil” Belediyesi sahnesinin Devlet Tiyatrosu olarak hizmete açıldığın söyledi. Özellikle tiyatro yönetmenliği konusunda yaşanan sorunların çözümü adına Devlet Tiyatroları ailesinden genç oyuncularla açık atölyeler ve work-shoplar yapılacağını ifade etti. Devlet Tiyatroları Kuruluş Hakkındaki Kanunda yer alan “Yurt dışına bilgi ve görgü amacıyla sanatçı gönderilmesi” hükmünün yeniden aktif hale getirileceğinin altını çizdi. Son yıllarda oyun yazarlığındaki nitelik ve nicelik açısından düşüşün ülkemiz tiyatrosunun en önemli kalesi olan Devlet Tiyatrolarını da düşündürdüğünü açıklayan Karadağlı, yazarlık atölyelerine de ağırlık verileceğini açıkladı.
Fotoğraflar: Muhammed Ali YAHŞİ