Karal, yaptığı basın açıklamasında, ‘beyaz altın’ olarak bilinen pamukta Çukurova bölgesinde hasat döneminin başladığını söyledi. Türkiye’de, pamuk üretiminin büyük önem taşıdığını belirten Milletvekili Karal, pamuğun hem üretim yapılan bölgenin gelişmesinde hem de sağladığı istihdam nedeniyle ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığına dikkat çekti. Tarımın vazgeçilmez bir ürünü olan pamuğun lif, çiğit, tohum, yağ, küspe gibi yan ürünleriyle tekstil, hazır giyim, bitkisel yağ ve yem başta olmak üzere birçok sektöre ham madde oluşturduğunu kaydeden Karal, tekstil ve hazır giyim sanayisinin gelişmesine de yerli pamuk üreticilerinin büyük katkı sağladığının altını çizdi.
Bu yıl tarımsal üretim yapan Türk çiftçisinin en kötü yıllarından birini yaşadığını anımsatan Karal, “2024 yılı, çiftçi için malını üretip de satamadığı, satsa da hakkını, emeğinin karşılığını alamadığı bir yıl olarak tarihe geçti. 2024, ne yazık ki çiftçinin kara yılı oldu. Hükümetin plansız programsız tarım politikası, yüksek enflasyon, artan maliyetler karşısında bu yıl çiftçi ürettiğine bin pişman ettirildi. Üstüne üstlük hükümetin alım fiyatı açıkladığı ürünlerde de maliyetin altında açıklanan fiyatlar, üreticileri büyük hayal kırıklığına uğrattı. Buğdayda, arpada, çayda, fındıkta açıklanan alım fiyatları üreticileri tarıma küstürdü. Şimdi sırada pamuk var. Ümit ediyoruz ki çiftçi yüksek maliyetler altında ezilirken bir darbe de beyaz altın üreticilerine vurulmaz.” diye konuştu.
“PAMUK ÜRETİCİLERİNİN MALİYETLER ALTINDA EZİLMESİNE İZİN VERİLMEMELİ”
Milletvekili Karal, Türkiye’nin bir pamuk ithalatçısı ülke konumunda olduğunu, yerli pamuk üreticilerinin dünya ile rekabet edebilmesi için yüksek üretim maliyetlerinin aşağı çekilmesi gerektiğini belirtti. Çukurova bölgesinde hasadına başlanan pamuğun kilogram başına 20-21 liradan alıcı bulduğunu sözlerine ekleyen Karal, şöyle devam etti: “Pamuk üreticilerimiz, ekim yaptığı günden bu yana en önemli girdi maliyetleri olan mazot ve gübredeki fiyat artışı ile mücadele ediyor. Bunun yanı sıra sulama ücretlerinin yüksekliği pamuk üretiminde büyük sıkıntılara sebep oluyor. Henüz birlikler 2024 yılı için pamuk alım fiyatı açıklamadığından dolayı şu anda hasadın başladığı Çukurova bölgesinde üreticilerimiz 20-21 liradan ancak alıcı bulabiliyor. Bu rakam da yüksek girdiler altında ezilen çiftçimizin üretim maliyetlerini haliyle kurtarmıyor. Bu nedenle yaklaşık 1 yılda yüzde 100 artan maliyetler göz önünde bulundurularak üretimin sürekliliğinin sağlanması için pamuk alım fiyatı en az 30 lira olmalı, 1 lira 60 kuruş olan prim desteği olarak da kilo başına 5 lira verilmelidir. Pamuk üreticilerimizin beklentisi bu yöndedir. Hükümet, ülkemizin pamuk üretiminde daha güçlü bir konuma gelmesi için elini taşın altına koymalı ve diğer üreticilerimize yaptığı gibi pamuk üreticilerimizin maliyetler altında ezilmesine izin vermemeli.”