Ticaret Bakanlığı bünyesinde yurtdışı teşkilatlarda ticaret diplomasisi faaliyeti ile Türk firmalarına destek olunması için oluşturulan ticaret müşaviri ve ataşeler 108 ülkede 160 merkezde 223 kişiye ulaştı.

Konuya ilişkin Ticaret Bakanlığı’ndan verilen bilgide, “2000’li yılların başında, sadece 50 ülke ve 62 merkezde toplam 84 kadro ile temsil edilen yurt dışı teşkilatımız, 2024 yılında 108 ülke ve 160 merkezde, 223 Ticaret Müşaviri ve Ataşesi ile firmalarımızın yanında olmaya devam ediyor.

‘Müşavire Danışın’ uygulamasına kayıtlı 52 bin üye var

“Müşavire Danışın” uygulaması ile firmaların Ticaret Müşavir ve Ataşelerden görev yaptıkları ülkelerle ilgili potansiyel ithalatçı bilgileri dahil her türlü ticari bilgiyi talep edilebildiklerine dikkat çeken Ticaret Bakanlığı, “Müşavire Danışın Uygulamasına kayıtlı aktif kullanıcı sayısı 52 bin 95’e ulaşmıştır. Ticaret Müşavirliklerimize/Ataşeliklerimize söz konusu uygulama üzerinden 7/24 erişim sağlanabilmektedir. Bakanlığımız organizasyonunda, Yurt Dışı Teşkilatımız ile Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” adıyla düzenlenen 14 çevrimiçi toplantıya yaklaşık 2 bin 800 firma temsilcisi tarafından katılım sağlanmıştır” değerlendirmesi yaptı.

Görevden dönenden bilgi alınacak

Bu arada bakanlığı başlattığı “Görevden Dönen Ticaret Müşavirleri ile Birebir Görüşme Etkinlikleri” kapsamında da Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, Denizli İhracatçılar Birliği, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, Polatlı Ticaret Odası ve Kayseri Ticaret Odası organizasyonunda birebir görüşme etkinlikleri/bilgilendirme sunumları gerçekleştirdi.  2024 yılı Eylül ayında Konya Ticaret Odası iş birliğiyle birebir görüşme etkinliği planlanıyor.

Fotoğraf: AA

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU