Nisan ayını geride bıraktığımız şu günler de ülke ve dünya gündemi de bu hafta oldukça yoğun geçti.

 Ankara sele teslim oldu

Sıcak bir nisan ayından soğuk mayıs ayına geçiş yaparken yer yer sel ve su baskınları da yaşandı.

Ankara’nın Keçiören, Yenimahalle, Çankaya, Altındağ  ilçelerinde su baskınları yaşandı. Su seviyesinin yükselmesi sonucu metro seferleri aksadı, ulaşım ring hattıyla gerçekleşti. 

Ülkede rekor sıcaklık bekleniyor

Türkiye'nin büyük bölümünde geçen yıl yaz aylarında günlerce etkili olan kavurucu sıcakların, bu sene de rekor seviyelerde seyretmesi bekleniyor.

Son zamanlarda başta İstanbul olmak üzere yurdun her tarafında havanın soğuması sizi aldatmasın. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, gece sıcaklıkları ve rekor sıcaklıklarda belirgin yükselişler olduğunu, sıcak hava dalgalarının süresi, uzunluğu ve sıklığında çok ciddi artışlar gözlendiğini belirtti.

Merkez, 2070’e kadar Ağrı Dağı’nın üzerindeki buzul takkesinin eriyeceğini öngörüyor.

Binek otomobil ihracatı 3 ayda 2,5 milyar doları aştı

Türkiye'den yılın ilk çeyreğinde 73 ülke, özerk ve serbest bölgeye 2,5 milyar doların üzerinde binek otomobil ihracatı yapıldı.

Geçen yılın ilk 3 ayında 2 milyar 625 milyon 457 bin dolar olan binek otomobil ihracatı, bu senenin aynı döneminde yüzde 1,7 azalışla 2 milyar 578 milyon 961 bin dolara geriledi.

Türkiye'den yılın ilk çeyreğinde 73 ülke, özerk ve serbest bölgeye binek otomobil gönderildi.

Tarım, gıda ve içecek sektöründen ilk çeyrekte 7 milyar dolarlık ihracat yaptı

Tarım, gıda ve içecek sektörünün ocak-mart döneminde ihracatı yıllık bazda yüzde 8,42 artışla 7,01 milyar dolara yükselirken, ithalatı yüzde 19,38 düşüşle 4,8 milyar dolara geriledi.

Bu dönemde sektörün dış ticaret fazlası yüzde 334,5 artışla 51 milyon dolardan 2,21 milyar dolara yükseldi.

İlk çeyrekte ihracatta öne çıkan ürünlere bakıldığında ilk sırayı 388,8 milyon dolarla un alırken, onu 361,9 milyon dolarla fındık içi, 220,6 milyon dolarla makarna izledi.

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan rapora göre, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti.

19 Mayıs'da trenler ücretsiz olacak 19 Mayıs'da trenler ücretsiz olacak

ABD’de Filistin protestoları yükseliyor

ABD’nin çeşitli üniversitelerinde başlayan Filistin’e destek eylemlerine polis sert müdahalede bulundu. Filistin’i desteklemek ve İsrail’in bir an önce ateşkes masasına oturması için yapılan gösterilerde onlarca öğrenci tutuklandı. Bazı üniversitelerde İsrail yanlısı Siyonist öğrenciler Filistin destekçisi öğrencilere yanıcı ve yakıcı maddelerle saldırdı. ABD polisinin sadece 2 hafta içinde üniversite kampüslerinde tutukladığı öğrenci, akademisyen ve diğerlerinin sayısı 2000’i geçti

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU