Tarım ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Tarih Kurumu (TTK) iş birliğinde, 'Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü Yılı’nda Tarım ve Ormancılık Tarihi Sempozyumu’ Ankara’da düzenlendi. İki gün süren sempozyumda ‘Türkiye’de tarımın geçmişi ve geleceği tartışılırken çok sayıda oturuma da ev sahipliği yaptı. Onlardan biri de basın özel oturumu oldu.

Oturumun moderatörlüğünü TRT’de yıllarca yayınlanan ‘Bu Toprağın Sesi’ programının yapımcısı Turgay Bostan yaptı. Oturuma konuşmacı olarak Akademisyen ve Gazeteci Prof. Dr. Aykut Gül, Agro TV’den Buket Apaydın, Köy TV’den Harun Göksel, TGRT Haber Ankara temsilcisi Ercan Gürses ve Tarım Yazarı Mine Ataman katıldı.

“İSRAİL ÖNCE SULAMA TESİSLERİNİ YOK ETTİ”

Akademisyen ve gazeteci Prof. Dr. Aykut Gül yaptığı konuşmasında Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekti. Filistin’deki ölümlere ve gıda sorununa vurgu yaptı. Gül, Filistin ve İsrail arasında yaşanan savaşta ilk olarak İsrail’in buradaki sulama tesislerini yok ettiğini ifade etti. Prof. Gül: “Gazze’de yer altı sularını kullanarak üretime devam ettiler. Bugün bölgede müthiş bir açlık ve sefalet var. Umarım savaşın konuşulmadığı bir dünyada tarımı konuşuruz.” dedi.  Gül konuşmasında ekmeğin yüzyıllardır devletler için önemini ifade ederken artık ekmeğin ötekileştirildiğini, obezitenin kaynağı olarak gösterildiğini dile getirdi.   

“TARIM MEDYASI İYİ Kİ VAR”

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Basın Müşaviri ve Tarım Gazetecisi Buket Apaydın ise Türkiye’de tarım haberciliğinin yeterince ana akım medyada yer almadığına dikkat çekti. Tarım yayıncılığının artması gerektiğini ifade eden Apaydın tarım haberlerinin ana akım medyada yüzde bir oranında yer bulduğunu belirterek: “Tarım medyası iyi ki var. Tarım kanallarının ve tarım yayıncılığının artması gerekiyor. ‘Bu Toprağın Sesi’ gibi programların yeniden yapılması artması lazım.” dedi. TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses ise merkez medyada tarımın yer bulamamasını reyting kaygısına bağladı. 

Türkiye’de aile şirketlerinin ömrü 34 yıl Türkiye’de aile şirketlerinin ömrü 34 yıl

“TRAKTÖR ANNEMİN ZAMANINDA VARDI BEN ANNEME HAKARET ETTİRMEM”

Köy TV Genel Yayın Yönetmeni Harun Göksel ise geçtiğimiz günlerde AK Parti Milletvekili Leyla Şahin Usta’nın ‘2002’den önce bu ülkede traktör yoktu’ sözlerine karşı çıktı. Annesinin yıllarca Çukurova’da traktör kullandığını anlatan gazeteci ‘Ben anneme hakaret ettirmem’ diyerek tepkisini dile getirdi.

Dünya Gazetesi’nden Tarım Yazarı Mine Ataman ise ‘Korku Akıl Katilidir’ başlıklı sunumunda gıda konusundaki korku ve endişelerimizi dile getirdi. Ataman: “Korku ve endişe içerisindeyiz ki çocuklarımızı nasıl besleriz konusunda tedirginlik yaşıyoruz. Korkmaya gerek var mı diye de sormakta fayda var. Korkmaya birazcık gerek var. Eskiden konferanslar verdiğimizde gelecekte başımıza ne gelecek diye bol keseden atıyorduk ama işte o dediğimiz geleceğe geldik.”  

Kaynak: Nursel DİLEK MANAVBAŞI