Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 3 Mayıs Dünya Basın özgürlüğü dolayısıyla rapor yayımladı. Buna göre geçen yıl 165. sırada yer alan Türkiye, bu yıl 158. sıraya yükseldi. Türkiye’ye ilişkin “Geçen yıl 165’inci sırada yer bulan Türkiye’nin bu yedi sıralık ilerleyişi, medya özgürlüğü olarak durumun iyiye gittiğinin bir işareti değil” değerlendirmesinin yer aldığı raporda, şu ifadelere yer verildi:

Emiralem çileğinin kurusu kadın girişimcilere gelir kapısı oldu Emiralem çileğinin kurusu kadın girişimcilere gelir kapısı oldu

“Endekste 158’inci sıraya yükseliş, geçen yılki endekste Türkiye’nin önünde yer alan Hindistan, Azerbaycan, Rusya, Belarus ve Bangladeş gibi ülkelerin son bir yılda, özellikle de ‘politik’ ve ‘güvenlik’ göstergeleri bakımından daha büyük kayıp vermesinden kaynaklanıyor. Ayrıca seçim sürecinde kamu yayıncılığının tarafgirliği, onlarca gazetecinin tutuklanması ve cezasızlık gibi gelişmeler Türkiye’yi medyaya yönelik ‘politik’ faktörler bakımından en çok gerileyen ülkelerden biri haline getirdi. Keza, 6 Şubat depremlerinin ardından gazeteciler hakkında ‘dezenformasyon’ iddiasıyla yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar da işlerin ‘yasal’ alanda da iyi gitmediğini gözler önüne serdi.”

Muhabir: Merve Us Acıoğlu