Özellikle büyük şehirlerde kapalı alanlarda çalışma, zaman yönetimi ve stres yönetimi zorlukları nedeniyle, vitamin takviyeleri birçok kişinin vazgeçilmezi. Ancak kontrolsüz kullanılan ve güvenilir olmayan kaynaklardan alınan vitaminler, insanların yaşam kalitesini artırmak yerine sağlık riskleri yaratabilir.

“İNTERNETTEN UCUZ DİYE ALDANMAYIN”

TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, marketler, aktarlar, sosyal medya platformları ve online alışveriş sitelerinde serbestçe reklamı yapılan ve tüketicilerin teşvik edildiği bu ürünlerin hekim ve eczacı gözetimi olmaksızın kullanımının sağlık sorunlarına sebebiyet verebileceği konusunda uyarıda bulundu. Saydan, Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı 'takviye edici gıdaların' eczane dışı noktalardan satın alınmasının sağlık üzerinde olumsuz etkiler doğurabileceğini vurgulayarak şunları ekledi: "Aktar, internet vb. ortamlarda satılan içeriği bilinmeyen ürünler, sağlığı tehdit edebiliyor. Çünkü, bunlar ilaç formu verilmiş ve içlerinde ilaç ham maddesi olan ürünlerdir. Vatandaşa, 'Bunlar ilaç değil, rahatlıkla istediğin yerden alarak istediğin şekilde kullanabilirsin' denilmesi yanlıştır. Öncelikle vatandaşlarımıza eczacıları olarak bu tür ürünleri eczanelerimizden almalarını tavsiye ediyoruz. Bu “ilaç olmadığı” iddia edilen ilaçları lütfen eczanelerimize, bizlere danışmadan almayın ve kullanmayın. Hele internetten fiyatına bakarak cazip tekliflere kanmayın. Çünkü DSÖ internetten satılan ürünlerin yarısının sahte olduğu bilgisini vermektedir.”

Gıda takviyesi adı altındaki vitamin, mineral gibi destek ürünlerinin de ‘ilaç’ niteliğinde olduğunu söyleyen Saydan, her ilacın diğer ilaçlarla etkileşimi olabileceğine dikkat çekti ve şunları söyledi: “Eczacılarımız vatandaşların sağlık bilgilerini Sağlık Bakanlığı’nın Reçetem Bilgi Sistemi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Medula sistemi üzerinden kontrol ederek bu tip takviye edici vitaminler için ücretsiz danışmanlık hizmeti vererek öneriyor. Aksi takdirde Hekim ve Eczacı gözetimi olmadan kullanılan bu ürünler çok ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Bu tür ilaç formundaki takviye gıdaların Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılarak sadece eczanelerde satışının sağlanması halk sağlığı adına çok önemlidir.”                                                                                       

FAZLASI DA ZARAR

 -C vitamini suda eriyen vitamindir, fazlası böbreklerden idrarla dışarı atılır. Eğer uzun süreli ve yüksek dozda kullanılırsa böbrek taşı oluşabilir.

 -C vitamininin bilinçsiz kullanımı Akdeniz anemisi (Talasemi) olan kişilerde demir birikimine bağlı kalp yetmezliği ve demir zehirlenmesine, organ nakli hastalarında kullanılan ilaçların etkisini azaltarak organ reddine, kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltarak inme ve felce yol açabiliyor.

“Her 10 kişiden 1’i böbrek taşıyla karşı karşıya” “Her 10 kişiden 1’i böbrek taşıyla karşı karşıya”

-D vitamini ise yağda eriyen bir vitamindir ve hormon benzeri görevleri bulunduğundan vücuttan atılmaz ve birikir.

-D vitaminin bilinçsiz kullanımı ise; D vitamini zehirlenmesine yol açtığı gibi, damar sertliği, ağır hipertansiyon ve tüberküloz hastalarında ölüme kadar varan ciddi risklere ve böbrek yetmezliğine yol açabiliyor. Bu sebeple bu vitamin mutlaka kandaki düzeyine bakılarak kullanılmalıdır.

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI