Ayrımcılık,ve özelikle giderek artan cinsel ayrımcılık karşısında kadın özgürlüğünü savunan sanatçı, ortaokul yıllarında resim öğretmeni olan Cemal Bingöl’ün etkisiyle resme ilgi duymuş. Konularını insan ve toplum ilişkilerindeki problemli alanlardan seçen sanatçı ruhunu şifalandırmak için sanatla uğraştığını ifade eden Aysel Gözübüyük, “Sanatta Yeterlik çalışmalarım sırasında tablette başladığım dijital çalışmalarımı zamanla canlı modelden çizdiğim desen çalışmalarıyla birleştirmeye başladım. Toprak Ana sergimde ağırlıklı olarak Yeni Medya çalışmalarımı pleksi ters uv baskı olarak sergiledim. Bu bir deneysel çalışma bazı resimlerde de yeni yazılımları kullanıp farklı çizgi ve etkileri araştırdım.” dedi. Ressam Aysel Gözübüyük’ün sanatla olan hikayesini ve İsmail Altınok Merkezi’nde açmış olduğu sergiyi konuştuk.

• Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Aysel Gözübüyük kimdir?

1952 Bayburt doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Fizik mezunuyum. 8 yıl matematik öğretmenliği yaptım ve 1999 yılında AGSANAT Galerisini açtım. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Ana Sanat Dalında yüksek lisans ve Sanatta yeterlik Çalışmamı tamamladım. Galericilik yaptığım dönemde 100’den fazla sergi açtım. Yurtiçi ve yurtdışında pek çoğu jürili çok sayıda karma ve 11 de kişisel sergi açtım. Dökumenta sergilerini ve Venedik bienallerini Amerika’da ve Avrupa'daki pek çok müzeyi gezme ve inceleme fırsatım oldu. Evliyim ve 2 çocuğum var.

Farklı Olan Her Şey “Toprak Ana” Sergisinde 7

• Çizgilerle nasıl kesişti yolunuz?

Daha okula başlamadan küçük banka defterleri vardı, babam öğretmen ama bankada çalışıyordu. Onlara ağabeylerimin TeksasTommiks gibi kitaplarından esinlenerek çizgi roman gibi kendi hikayemi anlatıyordum ama işler istediğim gibi gitmedi bir ara verdim. Okulda resimlerim hep beğeniliyordu ve panoya asılıyordu. Sonra ortaokulda Cemal Bingöl resim öğretmenim oldu. Onun etkisiyle resme olan ilgim daha da arttı. 1980’li ve 1990lı yıllarda çeşitli atölyelerde kurslara katıldım.

“KADIN VURGUSU ÖN PLANDA”

• “Toprak Ana” serginizden bahsedebilir misiniz?

“Toprak Ana” 2011 yılından beri resmettiğim bir konu. Sonunda biz bir gezegende yaşıyoruz evimiz dünya dediğimiz gezegen, bize barınak su hava ve yiyecek sağlayan canlı ve adı üstünde ana yani kadın olan bir varlık. Değerini bilmediğimiz ve tahrip ettiğimiz zarar verdiğimiz Toprak Ana. Kadın vurgusu ön planda çünkü ben bir kadınım. Bu topraklarda 3 bin yıl önce Gaya yani Ana tanrıça inancı egemenmiş. Bir de günümüze bakalım giderek bastırılan kamusal alandan atılmak istenen, kahkahasından bile rahatsız olunan, öldürülen kadınlar var.

“BAZI RESİMLERDE YENİ YAZILIMLARI KULLANIP FARKLI ÇİZGİ VE ETKİLERİ ARAŞTIRDIM”

• Desenlerinizde ışık ve gölge yok, kontur belirgin. Çizimleriniz illüstrasyona kaçıyor, bu çizgiler nasıl ortaya çıkıyor?

30 yıllık serüven ‘İkonlar’ sergisinde 30 yıllık serüven ‘İkonlar’ sergisinde

Resimlerimin illüstratif olduğunu düşünmüyorum. Ben bir hikaye anlatıyorum elbette ama hikayeden çok onu nasıl anlattığıma odaklanıyorum. Siz de sanırım bazı resimlerdeki çizgileri kastediyorsunuz. Burada işlerimi açıklamam gerekiyor. Resimlerimi Yeni Medya olarak adlandırabilirim. Yeni Medya teknolojik gelişmelerin yeni sanatsal biçimler yaratmak için kullanılmasıdır diyebiliriz. Sanatçılar ortaya çıkan yeni medya araçlarını hep kullanmıştır. 15’inci yüzyılda yağlı boyanın, 19’uncu yüzyılda fotoğrafın kullanılması gibi. Yeni Medya kavramı ilk kez 20’nci yüzyıl sonları ve 21’inci yüzyıl başlarında yaygınlaşan yeni teknolojik mecraların kullanımını anlatmak için yararlanıldı. Video  bilgisayar, akıllı telefonlar, fotoğraf ve bilgisayarlarla bağlantılı diğer materyaller gibi dijital teknolojiler özgün sanat eserleri üretmek için sanatçıları cezbetmiştir. Ben de Sanatta Yeterlik çalışmalarım sırasında tablette başladığım dijital çalışmalarımı zamanla canlı modelden çizdiğim desen çalışmalarıyla birleştirmeye başladım. Toprak Ana sergimde ağırlıklıolarak Yeni Medya çalışmalarımı pleksi ters uv baskı olarak sergiledim. Bu bir deneysel çalışma bazı resimlerde de yeni yazılımları kullanıp farklı çizgi ve etkileri araştırdım.

Farklı Olan Her Şey “Toprak Ana” Sergisinde 3

• Sanat dünyasında kadın olarak var olmak konusunda ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz? Kadın sanatçılar neden görmezden geliniyor?

Sanat dünyasında kadın olduğum için bir zorluk çektiğimi düşünmüyorum ama geç başladığım için dışlandığımı düşünüyorum.

• İlerleyen dönemlerdeki projeleriniz neler? Planlarınızdan ve hedeflerinizden biraz bahseder misiniz?

Çalışmaya devam edeceğim bazı projelerim var ama gerçekleştirebilirsem paylaşırım.

Farklı Olan Her Şey “Toprak Ana” Sergisinde 6

Farklı Olan Her Şey “Toprak Ana” Sergisinde 8

Farklı Olan Her Şey “Toprak Ana” Sergisinde 5

Muhabir: Makbule AKGÜL